Het aantal sportblessures in Nederland

Jaarlijks zijn er zeer veel sportblessures in Nederland. De laatste cijfers en feiten wijzen dat uit. Wat is nou precies de oorzaak?
Het aantal sportblessures in Nederland

Aantal blessures en nieuwe sporters

De cijfers wijzen uit dat 75% van de blessures plotseling ontstaan. Daarnaast stijgt het aantal blessures harder dan het aantal nieuwe sporters. Spierblessures zijn het meest voorkomend. De conclusie lijkt dan duidelijk: geen goede voorbereiding.

Studies en onderzoeken wijzen uit dat warme en goed doorbloede spieren meer en beter belast kunnen worden en dus minder kwetsbaar zijn voor blessures. Een warming-up, al dan niet ondersteund door spierwrijfmiddelen, zijn dan ook onontbeerlijk. 65% van de sporters geven aan altijd of soms een warming-up te doen voor het sporten. Dat aantal is te laag en heeft waarschijnlijk invloed op de blessurecijfers. Als reden om geen warming-up te doen wordt aangegeven dat het niet duidelijk is hoe een goede warming-up er uit ziet en dat het te lang duurt.

Gelukkig zien ze er het nut wel van in maar nemen ze de moeite niet om het goed uit te voeren. Het resultaat kan een blessure zijn en een noodgedwongen pauze van het sporten. Zo lang duurt een warming-up toch niet?
Reageer of deel je mening!
comments powered by Disqus