Voeding en drinken

Krachtsport

De correcte voeding en het drinken hangt af van het type sport dat je beoefent. Er is onderscheid te maken tussen drie typen sport: duursport, krachtsport en spelsport. Bij krachtsport horen relatieve korte maar intensieve inspanningen. Denk hierbij aan fitness, worstelen, turnen en sprinten.
 


Voedingsadviezen krachtsport

Voldoende eiwitten: Net als voor duursport moeten er voor krachtsport voldoende eiwitten in je voeding zitten. Ga uit van circa 1,5 tot 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. Na het sporten is het aan te raden om kwark, melk of kaas te nuttigen om sneller te herstellen. Voedingssupplementen en eiwitpreparaten zijn in principe niet nodig.
Veel koolhydraten: Eet voeding dat rijk is aan koolhydraten zoals brood, aardappelen, pasta, rijst en peulvruchten. Na het sporten is het ook van belang om ook een maaltijd te nuttigen dat rijk is aan koolhydraten en/of een hersteldrank (hypertone drank) te nemen.
Weinig vet: Voeding dat rijk is aan vetten kan tijdens het sporten maag- en darmproblemen opleveren.
Variatie in voeding: Gevarieerd eten zorgt voor voldoende mineralen en vitaminen. Voedsel rijk aan vezels is aan te raden. Denk hierbij aan aardappelen, rijst, pasta, broodgranen en veel groentes en fruit.
Goede timing: Neem een grote maaltijd tot 2-3 uur voor het sporten. Dit voorkomt problemen met de maag en darmen. Tussendoortjes en snacks zoals koek en fruit, kunnen tot ongeveer 1 uur voor het sporten.
 
Na afloop van de krachtsport is het aan te raden om binnen een half uur herstel voeding (eiwitrijk voor de spieren) te nemen. Na die tijd kan er volop gegeten worden in koolhydraatrijke voeding om aan te sterken.
 

Drinkadvies bij krachtsport

Drink voor het sporten ongeveer 150 tot 250 ml (1 bidon/flesje) per kwartier. Water en isotone dranken (Extran, Gatorade en Aquarius) zijn dan de beste opties, ook tijdens het sporten.
 
Na het sporten kan je het beste hypertone dranken (AA Drink, Extran en vruchtensappen) gebruiken om suikers en koolhydraten aan te vullen in het lichaam. Het idee is om het vochtverlies weer volledig bij te vullen. Energiedranken (Redbull, Monster, Bullit etc.) zijn niet geschikt voor het sporten.
Reageer of deel je mening!
comments powered by Disqus