Voeding en drinken

Spelsport

De correcte voeding en het drinken hangt af van het type sport dat je beoefent. Er is onderscheid te maken tussen drie typen sport: duursport, krachtsport en spelsport. Spelsport is een combinatie van krachtsport en duursport. Voor deze groepen sporten zijn er aparte adviezen voor voeding en drinken. Voetbal, hockey, tennis en volleybal zijn voorbeelden van spelsporten.
 

Voedingsadviezen spelsport

Veel koolhydraten: Eet voeding dat rijk is aan koolhydraten zoals brood, aardappelen, pasta, rijst en peulvruchten. Gebruik tussendoor en sowieso in de pauze/rust thee met suiker en hypertone dranken (AA Drink, Extran en vruchtensappen) voor voldoende energie.
Geen vettig eten: Voeding dat rijk is aan vetten kan tijdens het sporten maag- en darmproblemen opleveren.
Variatie in voeding: Gevarieerd eten zorgt voor voldoende mineralen en vitaminen. Voedsel rijk aan vezels is aan te raden. Denk hierbij aan aardappelen, rijst, pasta, broodgranen en veel groentes en fruit.
Goede timing: Neem een grote maaltijd tot 2-3 uur voor het sporten. Dit voorkomt problemen met de maag en darmen. Tussendoortjes en snacks kunnen tot ongeveer 1 uur voor het sporten. Je kunt eventueel uitproberen om wat te eten in de rust/pauze.
 
Na afloop van de spelsport is het aan te raden om binnen een half uur herstel voeding (eiwitrijk voor de spieren) te nemen. Na die tijd kan er volop gegeten worden in koolhydraatrijke voeding om aan te sterken.
 

Drinkadvies bij spelsport

Bij spelsporten is het niet altijd mogelijk om tussendoor te drinken. Daarom is het extra van belang dat je voor het sporten voldoende drinkt (water en sportdranken). Deze sportdranken geven je energie via suikers en zouten die snel in het bloed worden opgenomen. Voor en tijdens het sporten zijn water en isotone dranken (Extran, Gatorade en Aquarius) de beste opties. Na het sporten kan je het beste hypertone sportdrank (AA Drink, Extran en vruchtensappen) en water nemen. Het idee is om het vochtverlies weer volledig bij te vullen. Energiedranken (Redbull, Monster, Bullit etc.) zijn niet geschikt voor het sporten.
Reageer of deel je mening!
comments powered by Disqus