Warming-up Hardlopen

De duur van de warming up is afhankelijk van de buitentemperatuur en het type wedstrijd of training die gelopen gaat worden. Een warming up van een intervaltraining duurt ongeveer 15 minuten en een hardloopwedstrijd ongeveer 20 minuten. Bij een rustige duurloop is rustig starten al genoeg. Gebruik vooraf en achteraf spierwrijfmiddelen, bijvoorbeeld STARBALM, om de doorbloeding en het herstel van de spieren te bevorderen.
 Warming-up hardlopen

 Voor de wedstrijd/training
Start de warming up door eerst rustig hard te lopen of te wandelen gedurende 2-4 minuten. Vervolgens doe je wat losmakende dynamische oefeningen, zoals heupdraaien en huppelen, om de doorbloeding en de soepelheid van de spieren te verbeteren. Daarna kan er weer rustig begonnen worden met hardlopen met enkele versnellingen. Het lichaam is nu in staat om intensief hard te lopen.
 
Rekken en strekken van de spieren maakt je lichaam niet soepeler of minder vatbaar voor blessures zowel voor als na het sporten. Dit hoeft dan ook niet uitgevoerd te worden.
 
Na de wedstrijd/training
De cooling down duurt ongeveer 10 minuten. Verminder de snelheid en doe enkele korte sprintjes tussendoor. Wandel vervolgens nog een stuk uit.
Reageer of deel je mening!
comments powered by Disqus