Warming-up Voetbal

De gehele warming-up duurt  ongeveer 20 minuten en bestaat uit meerdere onderdelen. De cooling down duurt ongeveer 10 minuten Gebruik vooraf en achteraf spierwrijfmiddelen, bijvoorbeeld STARBALM, om de doorbloeding en het herstel van de spieren te bevorderen.
 Warming-up voetbal

 Voor de wedstrijd/training
Loop eerst rustig gedurende 3 á 5 minuten om je lichaam over te laten schakelen van een rust- naar sportstand.
 
Vervolgens voer je dynamische oefeningen uit zonder bal. Dit zijn loopvormen en algemene oefeningen. Totaal duren die ongeveer 8 minuten. Hiermee wordt de beweeglijkheid van spieren en gewrichten vergroot. Er zijn 12 oefeningen die uitgevoerd kunnen worden over een afstand van ongeveer 15 meter.
 
1. Hakken, billen
2. Knie heffen
3. Aansluitpas 3 maal per kant
4. Kruispas rechts
5. Kruispas links
6. Huppelpas/ knie
7. Huppelpas/ armen
8. Liezen indraaien
9. Liezen uitdraaien
10 .Been recht op zwaaien
11. Been schuin in zwaaien
12. Snel voetenwerk, trippelen
 
Sluit af met een korte sprint over 30 meter. Vervolgens is het tijd voor baloefeningen gedurende 8 minuten. Speel de bal eerst rustig naar elkaar in en vergroot langzaam de afstand en de snelheid. Doe verder nog enkele dribbeloefeningen om het balgevoel te verhogen.
 
Rekken en strekken van de spieren maakt je lichaam niet soepeler of minder vatbaar voor blessures zowel voor als na het sporten. Dit hoeft dan ook niet uitgevoerd te worden.
 
Na de wedstrijd/training
De cooling down duurt ongeveer 10 minuten. Begin met wat huppeloefeningen (ongeveer 2 minuten) en eindig de cooling down door rustig uit te lopen.
Reageer of deel je mening!
comments powered by Disqus