Voeding en drinken

Om goed te kunnen presteren en lekker te sporten is het belangrijk om goed te eten en drinken. Je lichaam heeft namelijk brandstof nodig om te kunnen presteren.
 
Eten vooraf aan sporten heeft alleen nut wanneer het voedsel verteerd en opgenomen kan worden door het lichaam. Het is daarom aan te raden om de laatste (grote) maaltijd ongeveer 2-3 uur voor het sporten in te nemen. Een licht verteerbare snack/tussendoortje kan nog  tot ongeveer 1 uur voor het sporten.

Over het algemeen zijn er drie typen sport: duursport, krachtsport en spelsport met elk aparte voedings- en drinkadviezen.


Duursport

Voorbeelden van duursporten zijn wielrennen, hardlopen, zwemmen en schaatsen. Bij duursporten heeft het lichaam vooral veel koolhydraten nodig en voldoende eitwitten.

Voedings- en drinkadviezen Duursport

Krachtsport

Voorbeelden van krachtsporten zijn fitness, worstelen, turnen en sprinten. Voor krachtsporten gelden in grote lijnen dezelfde adviezen als voor duursporten. Wel zijn meer eiwitten aan te raden voor de opbouw van spierweefsel.

Voedings- en drinkadviezen Krachtsport

Spelsport

Spelsport is een combinatie van krachtsport en duursport. Voorbeelden van spelsporten zijn voetbal, hockey, tennis en volleybal.

Voedings- en drinkadviezen Spelsport